Kodowanie kolorami
Kodowanie Kolorami to system pozwalający na wybór odpowiedniego sprzętu do użycia w ODPOWIEDNICH oraz WYODRĘBNIONYCH obszarach. Pomaga to, zgodnie z zasadami HACCP, w wydzielaniu stref zamkniętych, jako systemu najskuteczniejszego w procesie unikania zakażeń żywności. Z tego powodu produkty higieniczne Aricasa dostępne są w 5 kolorach:
- Niebieskim
- Żółtym
- Czerwonym
- Zielonym
- Białym,
przez co osiągają następujące cele:
- WYODRĘBNIENIE – Każdy obszar lub pomieszczenie posiada swój kolor, inny niż obszary sąsiednie
- WIDOCZNOŚĆ – Każdy produkt jest łatwy do natychmiastowej identyfikacji
- HIGIENA – Używanie i czyszczenie produktów w tym samym kolorze jest ograniczone do jednego obszaru zakładu
System ten znacząco obniża ryzyko zakażenia żywności z powodu omyłkowego użycia produktu przeznaczonego do czyszczenia innego obszaru produkcji lub świadomego używania tych samych narzędzi w różnych obszarach produkcji.